GreenGo Energy beklager at åben-dør ordningen er sat i bero

Tilbagegang for den grønne transformation

Det er med beklagelse, at GreenGo Energy har modtaget meddelelsen fra Energistyrelsen om, at alle ansøgninger om forundersøgelsestilladelse under åben dør-ordningen er sat i bero. Som en del af GreenGo Energy’s Megaton-projekt har vi indsendt flere ansøgninger under åben dør-ordningen. GreenGo Energy har ansøgt arealer, som hvis udbygges fuldt ud ville kunne give en kapacitet på 5,4 GW. Ca. 1,8 GW af denne kapacitet skal bruges til P2X anlægget Megaton i Ringkøbing-Skjern kommune.

Porteføljen af havvind skal således bruges til at realisere en af verdens mest ambitiøse energiparker, der ved hjælp af P2X-teknologi skal omdanne den grønne strøm fra vindmøller og solceller til fremtidens grønne brændstoffer til brug for lastbiler, skibe og fly. 

Megaton P2X Energipark øst for Tarm By ved Stovstrup transformerstation

Anders Heine Jensen, direktør med ansvar for P2X og Offshore Wind, GreenGo Energy udtaler:

 ”GreenGo Energy's vindparker ligger tættere end 15 km fra kystlinien og følger dermed de egentlige intentioner for åben dør ordningen, hvor der skilles mellem stat og kommune ved 15 km linjen. Vindparkerne er dermed omfattet af Grøn Pulje ordningen og skal som led i dette betale et betydeligt beløb til de kommuner, der ligger kystlinje til projekterne. Vindparkerne til Megaton projektet udvikles således i tæt samarbejde med Ringkøbing-Skjern kommune med inddragelse af borgerne i kommunen. Ved første borgermøde mødte mere end 1.000 mennesker til en deltajeret præsentation af Megaton projektet, herunder de integrerede havvind projekter. ”

Megaton skabt i forlængelse af ”Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022”

Megaton projektet er et helhedsprojekt, der er lavet efter forligskredsens ønske om anlæggelse af energiparker. Med ”Klimaaftalen om mere grøn strøm 2022” udstak aftalepartierne rammevilkår, der skulle muliggøre en firedobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030, og en signifikant udbygning af havvind, der skulle realiseres senest i 2030 under den forudsætning, at havvinden ikke belaster statens finanser negativt over projektperioden. 

Det var forventningen i aftalen, at strømmen fra parkerne blandt andet kan anvendes af P2X-anlæg i Danmark og derigennem potentielt bidrage til grøn omstilling af industrien, fly og den tunge transport mv. Den markante udbygning af vedvarende energi skulle bidrage med grøn strøm til både det direkte elforbrug i Danmark og eksport til resten af Europa af grøn strøm og grønne brændstoffer realiseret hjælp af P2X anlæg i Danmark.

Ringkøbing-Skjern kommune har på basis af ”Klimaaftale om mere grøn strøm 2022” udpeget egnede områder til en energipark og GreenGo Energy har samarbejdet med kommunen om udvikling af et P2X anlæg på dette område. Projektet er døbt Megaton og består af 1,8 GW havvind, 0,2 GW landvind og 2GW solceller, som vil fødes direkte ind i et P2X anlæg med en elektrolyseeffekt på 2GW. Dette P2X anlæg vil kunne producere mere end 1 mio. ton grønne brændstoffer om året og hermed bidrage væsentligt til opnåelse af de danske 2030 mål og målene i Parisaftalen.

Integrationen af grøn strøm fra havvind, landvind og solparker er unik for Megaton projektet, og medvirker til opretholdelse af produktion af grønne brændsler på et konstant og højt niveau, som sikrer en høj og effektiv udnyttelse af P2X anlægget og dermed en konkurrencedygtig produktion af grønne brændstoffer.

Anders Heine Jensen, direktør med ansvar for P2X og Offshore Wind, GreenGo Energy kommenterer:

”Udbygningen af en energipark af denne størrelse kræver investeringer i omegnen af 60 8 mia. kroner. For at der kan træffes investerings-beslutning for et projekt af denne størrelse, er det afgørende at der er klarhed om alle grundlæggende forudsætninger for projekts økonomi. Blandt de grundlæggende forudsætninger er for eksempel  sikring af areal til P2X anlægget, aftaler om arealer til solcelleanlæg og landvind samt tilladelser til at lave forundersøgelser på havvindarealer.

Netop den sidste forudsætning vedr. havvindarealer er nu ”sat på hold” af Energistyrelsen. Hermed er en vigtig forudsætning for realiseringen af P2X projektet pludselig mere risikabel, hvilket alt andet lige vil medføre forsinkelser og ekstraomkostninger. Dette vil også få en negativ virkning på sandsynligheden for Danmarks ambitioner om at reducere CO2 udledningen med 70% i 2030.”

Megaton Energipark: Administrationsbygning og oplevelsescenter integreret i omkransende bakkelandskab

 Karsten Nielsen, adm. direktør, GreenGo Energy, kommenterer:

“En model med havleje eller koncessionsbetalinger ser vi som en mulighed, men problemet kan være urealistiske forventninger og tiden til en løsning kan implementeres. Vi har ikke tiden. Det er ingen hemmelighed at priserne på havvind er steget en del over de sidste år, og de ledende producenter taber stadig penge, så forudsætningerne er ændret.

Vi risikerer også Danmarks konkurrencedygtighed i den nye hydrogen-økonomi sammenlignet med andre EU lande og i særdeleshed USA, der jo går direkte modsat Danmark med 369 milliarder dollars i støtte til sol, vind og P2X de næste 10 år gennem støtteordningen IRA, hvilket gør at ”landed cost” for US produceret hydrogen allerede nu er konkurrencedygtigt med hydrogen produceret på dansk og europæisk jord.”

Ca. 80% af omkostningerne til produktion af hydrogen stammer fra den grønne el fra vind- og solenergi, så P2X projekters konkurrencedygtighed, Danmarks konkurrencedygtighed og eksportmuligheder afhænger direkte af hvor konkurrencedygtigt og hastigt vi kan implementere sol- og vindenergi.

Megaton Energipark: Kig fra Vejlevej. Kun fakkeltårn og destillationskolonner er synlige.

Genetabler langsigtede og stabile rammebetinglser hurtigst muligt

Karsten Nielsen, adm. direktør, GreenGo Energy, tilføjer:

”Uklare rammebetingelser er ren gift i alle VE udviklingsprojekter, i særdeleshed hvis der reguleres med tilbagevirkende kraft. Danmarks rating som investerbart land inden for VE falder og investorer vil søge til andre lande, så enkelt er det.

Derfor appellerer vi til, at der findes en snarlig løsning over de næste uger, ikke måneder eller år. En snarlig løsning, der sikrer klare og langsigtede rammebetingelser for havvind gennem åben dør, så Danmarks ambitiøse klimaambitioner kan realiseres og vi kan bevare og udbygge det VE førerskab der er etableret over de sidste 30 år i Denmark, og derigennem skabe nogle af fremtidens vinder virksomheder inden for VE og den nye hydrogen økonomi. GreenGo Energy’s ambition er at blive een af disse virksomheder.”

Om GreenGo Energy

GreenGo Energy blev etableret i 2011 med en vision om at accelerere den grønne omstilling til vedvarende energi gennem en innovativ og skalerbar forretningsmodel. GreenGo Energy's 360 full servicemodel inkluderer jordleje-/jordkøbsaftaler, udvikling, nettilslutningsaftaler, ingeniørarbejde, indkøb, byggestyring, drifts- og vedligeholdelse, som fuldt skræddersyes til vores klients behov og investeringsprofil.

GreenGo Energy har nu mere end 14 GW vedvarende energi- og P2X-projekter i forskellige udviklings- og konstruktionsstadier i flere amerikanske stater og i Nordeuropa, hvoraf der for mere end 3.9 GW er indgået finansieringskontrakter gennem partnerskabsaftaler med tier 1 VE- investorer.

Forrige
Forrige

Invitation til informationsmøde 3. januar 2024

Næste
Næste

Invitation til informationsmøde 7. februar 2023